15 Resepi Ayam Yang Rare & Sedap Tapi Sangat Mudah Untuk Anda Buat

Koleksi Resepi Ayam Yang Mudah & Sedap

Ayam antara bahan utama yang popular dalam masakan seharian rakyat Malaysia. Sebut sahaja di kedai makan atau restoran mana, pasti ada lauk berasaskan sumber protein ini dihidangkan.

Malah, kebanyakan resepi-resepi berasaskan ayam juga sangat mudah untuk dibuat. Rasa ayam yang lembut kenyal sangat menepati citarasa orang Malaysia.

Jadi, untuk artikel kali ini, kami himpunkan sehingga 15 koleksi Resepi ayam yang boleh anda cuba masak tidak kira samaada untuk sarapan pagi, makan tengahari ataupun makan malam.

15 Koleksi Resepi Ayam Yang Mudah & Sedap Yang Boleh Anda Cuba Sekarang

 

1. Resepi Ayam Masak Merah

Bahan-bahan (ayam):

  • – ½ ekor ayam
  • – Kunyit
  • – Garam

Bahan kisar:

  • -15 tangkai cili kering (direndam)
  • – 1 biji bawang besar
  • – 2 ulas bawang putih
  • – 1 inci halia

Bahan tumis:

  • – 1 batang kulit kayu manis
  • – 2 kuntum bunga lawang
  • – 1 biji bawang besar (dihiris)
  • – ½ cawan cili sos
  • – 1 sudu besar garam
  • – Tomato
  • – Kacang peas
  • – 1 cawan air
  • – 1/2 cawan Susu Lemak Rendah MARIGOLD HL

Cara cara:

  1. Gaul ayam dengan kunyit dan garam.
  2. Goreng separuh masak dan angkat.
  3. Kurangkan minyak dan tumis bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang.
  4. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  5. Masukkan cili sos dan garam.
  6. Masukkan air dan biar mendidih.
  7. Masukkan susu dan kacau.
  8. Masukkan ayam dan gaul rata.
  9. Masukkan kacang peas dan tomato. Masak hingga lembut.
  10. Siap untuk dihidang!

2. Resepi Masak Ayam Pedas

Bahan-bahan:

  • Ayam setengah ekor
  • Lada kering 8biji (Rebus jangan lama sangat)
  • Bawang merah besar 1biji
  • 2 cubit belacan
  • 3 ulas bawang putih
  • Halia seinci
  • Kunyit seinci
  • Pes asam jawa 1sudu
  • Tumix atau cukup rasa 1sudu
  • Asam keping (sekeping)
  • Tomato, kesum, bunga kantan

Cara-caranya:

  1. Kisar lada kering, bawang merah, bwg pth, halia, belacan, kunyit smpai betul2 halus
  2. Masuk minyak dlm periuk.minyak dlm 2senduk kecik.tumis bhn kisar sampai naik minyak. Petua dari mak saya untuk asam pedas yang sedap, elok jika dtumis lama. Kalau kering tamabh air dan biar lagi
  3. Masuk ayam. Tambah air & asam jawa
  4. Bila ayam dah lembut masukkan garam, gula sikit, tumix & asam keping
  5. Masuk kantan,tomato dan kesum.Jangan terlalu lama nanti tomato terlalu lembik
  6. Siap untuk dihidangkan

 

3. Resepi Ayam Panggang Rosemary

Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ayam
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar daun rosemary kering
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu makan jintan kasar
  • 2-3 sudu besar gula perang
  • 2 sudu kecil garam
  • sedikit perasa / kiub / serbuk pati ayam
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar minyak zaitun
  • 5 biji kentang
  • 2 biji tomato
  • 6 biji baby carot
  • sedikit mentega – untuk sapu atas ayam

Cara-caranya:

  1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
  2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
  3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
  4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
  5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
  6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam peti sejuk beberapa jam.
  7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
  8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.
  9. Siap untuk dihidangkan

4. Resepi Ayam Panggang Lemak Serai

Resepi Ayam Panggang Lemak Serai

Bahan-bahannya : 

  • 1 ekor ayam dara, dibersihkan dan digaulkan dengan serbuk ketumbar, jintan halus dan jintan kasar
  • 2 Batang serai – dikisar
  • 2 Labu bawang merah- dikisar
  • 2 ulas bawang putih – dikisar
  • 2 inch halia – dikisar
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1/2 mangkok daun pudina dikisar
  • 2 sudu besar santan pekat
  • Garam & Gula secukup rasa (lebihkan gula sedikit)
  • 4 helai daun limau purut
  • 1/4 sudu teh serbuk kunyit
  • Minyak untuk menumis

Cara-Caranya

  1. Panaskan minyak dikuali
  2. Letakkan bahan2 yang dikisar halus bersama cili kisar, goreng hingga ia kelihatan kering sedikit.
  3. Letakkan garam dan gula, gula nya biar lebih sedikit, supaya manis.
  4. Letakkan ayam seekor atau dibelah dua. Goreng ayam dengan rempahnya. Biarkan ia masak setengah masak.
  5. Kemudian angkat ayam, dan panggang di dalam ketuhar atau dapur arang. Biarkan ia masak.
  6. Dikuah tadi, letakan santan pekat dua sudu, secubit serbuk kunyit dan masukan daun limau purut goreng hingga masak.
  7. Sajikan ayam bakar/panggang anda dengan kuah lemak serai bersama kentang rebus dan timun & tomato atau ikut citarasa.

[Baca juga : Adat Resam & Pantang Larang Kaum Cina Di Malaysia]

5. Resepi Ayam Sapit

Resepi Ayam Sapit

Bahan-bahannya

  • 1 ekor ayam di potong 12 Atau 5 Keping Peha Ayam
  • 3 biji buah keras – ditumbuk halus
  • 4 cm (1.5 inch) lengkuas – dikisar
  • 4 cm (1.5 inch) halia – dikisar
  • 4 ulas bawang putih – dikisar
  • 2 biji bawang besar – dikisar
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 batang serai – di titik
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk ketumbar (coriander)
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis (fennel)
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
  • Bahan2 di atas digaulkan pada ayam dan perapkan
  • dalam 1/2 atau 1 jam
  • 100ml krim santan
  • 6 helai daun limau purut
  • Garam & Gula secukup rasa
  • Rempah 4 sekawan (buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kayu manis)
  • Minyak masak untuk menumis

Cara-caranya :

  1. Rempahkan ayam dengan serbuk-serbuk rempah kunyit, ketumbar, jintan manis & putih, perapkan dalam setengah atau satu jam.
  2. Panaskan minyak di kuali, letakan sera, bahan-bahan rencah yang di kisar. Goreng hingga wangi.
  3. Letakkan 1 cawan air dan daun limau purut.
  4. Letakkan ayam yang sudah di perap, bersama garam dan gula secukup rasa.
  5. Masak hingga ayam masak dan biarkan kuah nya pekat sedikit.
  6. Letakkan krim santan pada kuahnya, gaulkan rata.
  7. Bila ayam sudah masak, angkat ayam.
  8. Goreng ayam di kuali tanpa minyak, golek2kan supaya ada bekas tanda2 bakar.
  9. Boleh di letakan di ketuhar (api atas 170C atau panggang di atas bara arang. Bila disajikan tuangkan kuah di atas ayam.
  10. Sesuai di sajikan dengan lontong, ketupat atau nasi putih bersama hidangan juadah lain

6. Resepi Ayam Black Pepper

Resepi Ayam Black Pepper

Bahan-bahan

  • Ayam
  • 2 biji bawang putih – dihiris
  • 2 biji bawang besar(merah) – dihiris
  • 2 inci halia – dihiris panjang
  • 2 tangkai lada kering
  • 2 sudu lada hitam – ditumbuk agak kasar.
  • 2 sudu sos lada hitam
  • 2 sudu sos tiram
  • Kiub perasa ayam (suku kiub)
  • Garam secukup rasa (hujung sudu)

Cara-cara

  1. Potong ayam ikut suka, kalau saya sederhana. Goreng dan asingkan.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar, halia, lada kering dan lada hitam hingga kecoklatan dan naik bau.
  3. Tuang sedikit air, masukkan sos lada hitam, sos tiram dan garam secukup rasa. Kacau sebati hingga agak likat.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng dan gaulkan sehingga sebati.
  5. Sedia untuk di hidang! Boleh tambah sukatan bahan2 ikut selera masing2

7. Ayam Panggang Lemak Temasek

Resepi Ayam Panggang Lemak Temasek

Bahan-bahannya

  • 1 ekor ayam segar di belah dua, atau ikut citarasa.
  • 1.5 inch halia
  • 1.5 inch lengkuas
  • 1.5 inch kunyit sagar
  • 12 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 6 helai daun limau perut
  • 1/2 sudu teh serbuk buah pala(nutmeg)
  • 4 biji buah keras
  • Bahan2 di atas di tumbuk atau dikisar halus
  • 2 batang serai di titik saja
  • 400ml santan cair
  • Garam & gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis

Cara-caranya

  1. Panaskan minyak di kuali,
  2. Masukan 2 batang serai, gorengkan sebentar, kemudian letak rempah yang di kisar halus.
  3. Letakkan serbuk buah pala, garam & gula. Goreng hingga aromanya bangkit, rasa kuahnya.
  4. Masukan ayam yang di belah dua, dan tutupkan tudung periuk dan  biarkan ayam masak seketika diapi kecil.
  5. Keluarkan ayam, letakkan di atas dulang pembakar dan panggang ayam selama 15 minit dengan suhu 160C, grill setting.
  6. Bila di sajikan letak kuah lemak di atas ayam nya.
  7. Sajikan dengan sambal belacan, dan urap taugeh.

(Urap Ringkas) lebihan rempah ayam temasek di gaulkan bersama kelapa goreng dan daun limau perut, garam dan gula.

8. Ayam Masak Kicap Madu

Resepi Ayam Masak Kicap Madu

Bahan untuk dikisar

  • 5 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 biji buah keras
  • Sedikit cili kering

Bahan utama

  • 1 ekor ayam(digoreng terlebih dahulu)
  • 5 batang serai(diketuk)
  • Rempah 3 Beradik (ditumis)
  • 100 gram sos cili
  • 400 gram kicap pekat
  • 2 sudu cuku/ air asam jawa
  • 2 sudu madu/gula merah
  • Cili padi/cili merah(hiasan)
  • Garam
  • 1 jug kecil air
  • Sedikit minyak utuk tumisan

Cara-caranya :

  1. Tumiskan rempah 3 beradik,
  2. Masukkn serai ditumis hingga wangi dn masukan bahan yang dikisar.
  3. Tunggu sehingga pecah minyak, masukan kicap, sos,air asam, madu serta masukkan ayam yg telah digoreng.
  4. Tambah sedikit air dalam 1 jug kecil biarkan mendidih sehingga nampak memekat
  5. Masukan daun kari,cili padi,cili merah garam dan rasa
  6. Sedia untuk dihidangkan

9. Resepi Rendang Ayam

Resepi Rendang Ayam

1/ 2 ekor ayam ( dipotong kecil )

Bahan kisar

  • 15-18 tangkai cili kering
  • 1 1/ 2 biji bawang besar
  • 6- 7 ulas bwg putih
  • Halia sebesar ibu jari
  • Lengkuas sebesar ibu jari
  • 3 batang serai

( Kisar semua bhn ni )

  • 1 biji kelapa ( blender dgn 2 1/2 cawan air. .perah dan ambil santannya)
  • 5 helai daun limau purut ( carik-carikkan )
  • 2 paket kecil kerisik
  • 2 helai daun kunyit ( hiris )
  • 1 keping asam keping
  • 1 1/2 sdb gula pasir
  • 1/ 2 sdb garam
  • 1 sdt perasa
  • 1 1/2 senduk minyak masak

Cara-caranya

  1. Panaskan minyak
  2. Tumis bahan kisar.
  3. Masukkan asam keping ,gula dan tumis hingga betulbetul naik minyak.
  4. Masukkan kerisik, daun limau purut dan santan.
  5. Tunggu sehingga santan mendidih dan mula kering (sentiasa kacau jangan sampai pecah santan)..
  6. Masukkan ayam dan  letak garam dan perasa..
  7. Tunggu sehingga ayam empuk..
  8. Tabur daun kunyit
  9. Apabila kuah dah pekat.. Sesuaikan rasa..
  10. Tutup api dan sedia utk dihidang

[Baca juga : Koleksi 55 Kata-Kata Semangat Untuk Motivasi Anda]

10. Resepi Ayam Masak Kandar

Resepi Ayam Masak Kandar

Ayam seekor dipotong ikut suka (boleh goreng separuh masak atau biarkan mentah)

Bahan A

  • *Jintan Manis 2 sdu mkn
  • *Jintan putih 1/2 sdu mkn
  • *Bawang Holland sebiji potong 4
  • *5-6 ulas bawang putih
  • *2 inci halia
  • *12 tgkai cili kering
  • * Goreng terlebih dulu kemudian blend dgn minyak

Bahan B

  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • Buah pelaga
  • 3 sdu mkn Serbuk kari
  • 1/2 sdu mkn Serbuk kurma

Cara-Caranya :

  1. Tumis kesemua bahan B sampai naik bau dan serbuk kari kurma pecah minyak
  2. Masukkan bahan A
  3. Masak dalam 10 minit
  4. Masukkan kicap manis
  5. Masukkan ayam
  6. Perasakan dgn gula garam
  7. Masukkan bawang Holland yang di potong bulat, cili hijau dan daun kari
  8. Biarkan sehingga masak dan sedia untuk dihidangkan

11. Resepi Ayam Percik

Resepi Ayam Percik

Bahan bahan:

  • Seekor ayam dipotong empat

Bahan-bahan Untuk Perapan:

  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • Garam

Bahan Untuk Kuah:

  • 1.5 inci halia
  • 5 tangkai cili kering
  • 1 batang serai
  • 2 pek santan pekat
  • 8 ulas bawang merah
  • Cebisan asam keping
  • Garam dan gula

Cara-cara penyediaan:

  1. Rebus atau kukus ayam terlebih dahulu untuk cepat masak. Tetapi jangan terlalu lama.
  2. Campurkan bahan-bahan perapan dan kisar kesemuanya.
  3. Perap kisaran bersama ayam untuk jangka masa 45 minit.
  4. Bakar ayam yang telah diperap.

Penyediaan kuah :

  1. Kisar kesemua bahan untuk kuah dan tumis dengan api perlahan.
  2. Kacau sepanjang masa sehingga kuah menjadi pekat.
  3. Perasakan dengan sedikit garam dan gula.
  4. Lumurkan sedikit kuah ke atas ayam yang sedang dibakar.
  5. Ulang lumuran berulang kali agar ayam mampu menyerap kuah yang lebih banyak.
  6. Dan ayam anda yang siap dibakar sedia dihidangkan

*boleh bakar guna oven, arang atau kuali ajaib

12. Resepi Ayam Rica Rica

Resepi Ayam Rica Rica

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam dipotong sedang
  • Cili api merah dan hijau 6 biji*
  • Bawang kecil 6 biji*
  • Kisar bahan *
  • Daun kunyit sehelai dihiris halus
  • Daun limau purut 4 helai yang muda dihiris halus
  • 2 batang serai dihiris nipis
  • Daun kemangi segenggam dihiris halus
  • Daun bawang dihiris 1 inci panjang
  • Tomato sebiji dipotong dadu kecil
  • Garam, gula perang/gula pasir dan sedikit ajinomoto

Cara-caranya:

  1. Tumis bahan kisar hingga naik minyak dan masukkan ayam.
  2. Gaul sebati sehingga agak kecut dan masukkan tomato
  3. Gaul dan masukkan air sebanyak ½ cawan
  4. Sebatikan lagi dalam 5 minit dan masukkan serai
  5. Sebatikan dan masukkan daun kunyit dan daun limau purut
  6. Perasakan dengan gula garam dan ajinamoto
  7. Tunggu sehingga ayam lembut dan masukkan daun kemangi dan daun bawang
  8. Gaul sebati dan rasa supaya sesuai dengan selera anda
  9. Siap untuk dihidangkan

13. Resepi Ayam Goreng Masak Hijau

Resepi Ayam Goreng Masak Hijau

Bahan-bahannya

  • 1 ekor ayam besar di potong 16
  • Gaulkan dengan jintan putih dan garam,
  • Perap selama 1/2 jam
  • Goreng setengah masak & di tepikan.
  • 2 biji bawang besar kuning
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 4 batang cili hijau
  • 5 biji cili padi
  • 6 helai daun limau purut
  • Bahan2 di atas di kisar halus.
  • 1 cawan air
  • 2 batang serai di titik
  • 2 helai daun kunyit
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kiub knorr ikan bilis
  • 2 biji limau kasturi, ambil jus nya
  • Minyak untuk menumis

Cara-caranya

  1. Panaskan minyak di kuali besar.
  2. Letakkan 2 batang serai yang sudah titik.
  3. Kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar halus.
  4. Biarkan hingga rencah bangkit banya.
  5. Letakkan 1 kiub knorr, garam & gula secukup rasa. Rasa kuah rencah nya.
  6. Letakkan 1 cawan air, untuk kuah. Kemudian masukan ayam yang sudah digoreng (1/2 masak).
  7. Letakkan daun kunyit yang di potong kasar dan jus limau kasturi.
  8. Tutupkan kuali dan biarkan ayam masak dalam 20 minit.
  9. Sajikan panas-panas bersama nasi putih, sambal belacan dan lauk lain.

14. Resepi Ayam Masak Minang

Resepi Ayam Masak Minang

Bahan-Bahan :

  • 1 ekor Ayam
  • 1 helai Daun Kunyit
  • 4 helai Daun Limau Purut
  • 200 ml Santan (boleh gunakan santan segar)
  • 2 keping Asam Gelugor atau 1/2 mangkuk Air 📌Asam
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Bahan Kisar :

  • 1 inci Lengkuas
  • 1 inci Halia
  • 1/2 inci Kunyit
  • 2 biji Bawang Besar
  • 4 ulas Bawang Putih
  • 5 biji Buah Keras
  • 12 tangkai Cili Kering
  • 4 biji Cili Api
  • 4 batang Serai

Cara-caranya :

  1. Bersihkan ayam, potong ikut citarasa dan toskan
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar
  3. Masak sehingga bahan tumisan masak dan airnya kering
  4. Masukkan ayam, gaulkan rata-rata dan biarkan ia masak
  5. Tuangkan santan bersama air sedikit supaya ia tak terlalu pekat
  6. Kemudian perasakan dengan garam secukup rasa bersama asam gelugor, rasakan kuahnya
  7. Masak di atas api yang sederhana dan biarkan ia mendidih dan kuahnya pekat
  8. Sedia untuk dihidangkan

 15. Resepi Ayam Caramel Pekat

Resepi Ayam Caramel Pekat

Bahan-bahan:

  • 12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan
  • 2 camca besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
  • 1 camca besar cincangan halia
  • 1 camca besar sos ikan
  • 1 camca besar kicap
  • 1 camca besar sos cili
  • 7 – 8 camca besar madu
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam

Cara-caranya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali
  2. Tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 – 6 minit.
  3. Masukkan semua sos dan madu, serbuk lada hitam, kacau sekejap dan tutup kuali.
  4. Kacau sekali-sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit.
  5. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan.
  6. Angkat dan hidangkan