Jenis Dan Khasiat Halia

jenis dan khasiat halia

Halia (Zingiber Officinale Roscoe) merupakan tumbuhan yang sering digunakan sebagai bahan untuk menambah rasa dalam pelbagai jenis masakan.

Ia berasal dari negara China, namun kemudiannya merebak ke serata India, Asia Tenggara, Afrika Barat dan Carribean.

Halia juga dikenali dengan beberapa nama panggilan lain. Zanjabil misalnya, adalah dari bahasa Arab. Zanjabil ada disebut di dalam Al-Quran melalui surah Al-Insan ayat ke 7 yang bermaksud,

“Dan mereka di dalam Syurga itu diberi sejenis minuman yang campurannya dari zanjabil”.

Panggilan lain bagi halia adalah jahe, aliah, sipadeh, jae, lia (Indonesia) dan kinkh atau khing-daen dalam bahasa Thailand.

Jenis-jenis Halia

Terdapat beberapa jenis halia. Setiap jenis berbeza dari segi bentuk rizom (ruas), warna, kepedasan dan kandungan seratnya.

7 jenis halia yang popular di Malaysia ialah :

1. Halia Bentong

Halia Bentong mempunyai rizom yang besar. Ia kurang berserat serta mempunyai banyak air. Disebabkan itu, Halia Bentong dapat menghasilkan jus yang banyak.

Rizom Halia Bentong berwarna sedikit pucat manakala isinya berwarna kuning cair. Ia mempunyai tahap kepedasan yang tinggi.

Halia Bentong juga dikenali sebagai halia bukit tinggi kerana ia ditanam di kawasan cerun bukit seperti di Bukit Tinggi, Janda Baik dan Bentong, Pahang. Ia juga merupakan halia terbaik di dunia.

2. Halia Indonesia

Rizomnya berbentuk panjang. Isi berwarna kuning muda dan kandungan seratnya agak tinggi.

3. Halia Tanjung Sepat

Dikenali sebagai Halia Tanjung Sepat kerana ia ditanam di Tanjung Sepat, Selangor. Halia jenis ini dikatakan mempunyai ciri yang hampir sama dengan Halia Indonesia.

Halia Tanjung Sepat mempunyai rizom berbentuk kurus panjang. Isinya berwarna kuning muda. Ia mempunyai rasa yang pedas dan berserat tinggi.

4. Halia Tanduk Rusa

Halia jenis ini dipercayai berasal daripada Thailand. Bentuk rizomnya besar dan memanjang ke atas. Sekali pandang, halia jenis ini kelihatan seakan-akan Halia Bentong.

Isi Halia Tanduk Rusa berwarna kuning muda. Rasanya kurang pedas berbanding halia jenis lain. Ia juga berserat tinggi.

5. Halia Cina

Halia Cina mempunyai jejari rizom yang besar dan penuh berisi. Isi rizomnya pula berwarna kuning pucat keputihan dan mengandungi bendalir.

Kandungan serat Halia Cina agak tinggi manakala rasanya pula sederhana pedas. Oleh sebab sifatnya yang kurang pedas, ia banyak digunakan dalam pelbagai jenis masakan.

6. Halia Tambunan

Halia Tambunan juga dikenali dengan nama Halia Sabah. Ia merupakan produk pertanian paling utama di daerah Tambunan, Sabah.

Kualiti halia ini adalah hampir sama dengan Halia Bentong. Sesetengah pendapat mengatakan Halia Tambunan adalah Halia Bentong yang ditanam semula di Sabah.

7. Halia Bara

Halia jenis ini sangat terkenal di kalangan masyarakat Melayu kerana cerita khasiatnya. Nama saintifik Halia Bara ialah Zingiber Officinale Var Rudrum.

Halia Bara mempunyai saiz pokok yang lebih kecil berbanding halia biasa. Rizomnya juga agak kemerahan.

Halia ini mempunyai bau yang lebih kuat serta kepedasan yang tinggi jika dibandingkan dengan halia lain.

Ia turut dikenali sebagai halia merah, halia udang atau Halia Emprit di Indonesia.

Halia Bara banyak digunakan untuk tujuan perubatan dan kecantikan.

Perbezaan Halia Muda dan Halia Tua

Halia muda dan halia tua dapat dibezakan dengan melihat kepada beberapa ciri.

1. Bentuk fizikal.

Halia muda mempunyai warna yang lebih terang berbanding halia tua. Ia juga mempunyai kulit yang lebih licin. Halia tua mempunyai kulit yang sedikit kasar.

2. Bau dan rasa.

Halia muda mempunyai bau dan rasa yang lebih lembut jika dibandingkan dengan halia tua. Bau dan rasa halia tua agak kuat dan keras.

3. Penggunaan dalam masakan.

Halia muda sesuai digunakan dalam masakan yang mempunyai aroma lembut dan kurang pedas.

Misalnya seperti masakan barat, nasi ayam, masakan stim, dibuat ulam dan dimasukkan ke dalam bubur.

Halia tua pula lebih sesuai digunakan dalam masakan seperti rendang, kari dan masakan berkuah yang lain.

Kegunaan Halia

1. Masakan.

Halia digunakan secara meluas sebagai rempah tambahan dalam penyediaan pelbagai jenis masakan.

Selain itu, halia juga boleh dijadikan minuman, jeruk serta perisa tambahan dalam pembuatan biskut, kek dan pastri.

2. Perubatan.

Bagi kegunaan perubatan, halia biasanya diambil dalam bentuk minuman, halia kering, air rebusan atau pati halia.

Pengambilan halia dikatakan dapat membantu penghadaman makanan, menguatkan tenaga batin, menambah air mani dan membuang angin dalam usus kecil serta usus besar.

Ubat-ubatan yang berasaskan halia dikatakan dapat mengawal penyakit seperti demam, batuk, migrain, sakit gigi, sakit tulang, senggugut dan sesak dada.

Terdapat penyelidikan yang dijalankan oleh penyelidik dari University of Michigan yang menunjukkan bahawa halia mampu membunuh sel barah.

3. Minyak dan ekstrak halia.

Halia juga boleh diproses untuk menghasilkan minyak serta hasil ekstrak.

Minyak halia boleh dijadikan bahan perasa dalam minuman buah-buahan, konfeksionari, digunakan dalam pembuatan kosmetik dan perubatan.

Khasiat dan Manfaat Halia

Secara umumnya, rizom halia mengandungi air, karbohidrat, serat, kalium, fosforus, kalsium, protein, asid amino, gingerols, oleoresin, Vitamin A, B dan C, lemak, asid organik dan beberapa jenis minyak meruap.

Halia dikatakan dapat merawat pelbagai jenis penyakit. Di antaranya, sakit kepala, sistem pencernaan bermasalah, sakit jantung, cirit-birit, sakit perut, masalah pengaliran darah, mati pucuk, lemah tenaga batin, lemah urat saraf dan darah haid berbau hamis.

Beberapa manfaat penggunaan halia ialah :

1. Menghilangkan selulit.

Skrub halia dapat memanaskan kulit dan menggalakkan peredaran darah. Ia sekaligus dapat menghilangkan serta menghalang pembentukan selulit.

2. Melambatkan proses penuaan.

Halia mengandungi antioksidan yang agak besar jumlahnya. Ia mempercepatkan proses pembaharuan sel dan menghilangkan radikal bebas serta toksin dari dalam badan. Hal ini membantu melambatkan proses penuaan kulit.

3. Menurunkan berat badan.

Elemen pembakaran yang terdapat pada halia dapat meningkatkan metabolisme dan mengurangkan selera makan. Jika seseorang meminum teh halia 30 minit sebelum makan, beliau tidak akan makan secara berlebihan.

4. Menggalakkan pertumbuhan rambut.

Halia juga berkhasiat untuk menggalakkan pertumbuhan rambut baru. Malah ia berupaya mencegah dari berlakunya keguguran rambut.

Halia parut, bawang putih, sedikit air dan sedikit minyak zaitun atau minyak kelapa, apabila disatukan kemudian disapu ke akar rambut dapat merawat masalah keguguran rambut yang merimaskan.

5. Menormalkan komposisi darah.

Penggunaan halia dapat menurunkan tahap kolestrol dan gula dalam darah. Ia juga membantu menghalang terjadinya gumpalan darah serta tekanan darah tinggi.

6. Merawat selsema.

Dengan mengamalkan mengunyah halia segar atau meminum air rendaman halia, dipercayai dapat merawat tanda-tanda awal demam dan selsema.

7. Mengurangkan sakit.

Enzim yang terdapat pada halia membantu untuk mengawal kesakitan. Ia sangat bagus untuk mengurangkan sakit otot ketika bersukan atau ‘period pain’.

8. Menghilangkan bau mulut dan masalah pernafasan.

Meminum air rendaman halia dapat membantu menghilangkan bau mulut. Ia turut menguatkan gusi dan menjadikan nafas lebih segar.

Keadaan di Mana Seseorang Perlu Mengelakkan Pengambilan Halia

1. Wanita hamil

Oleh kerana mengandungi banyak perangsang yang menyokong kesihatan otot dan membantu penghadaman, halia sangat tidak elok diambil oleh wanita hamil. Perangsang yang terkandung di dalam halia mungkin menyebabkan kontraksi dan kelahiran pramatang.

2. Darah bermasalah

Halia merangsang pengaliran darah. Bagi pengidap diabetis atau obesiti, rangsangan ini akan memberi kesan positif.

Namun begitu, jika seseorang adalah pengidap Hemofilia, pengambilan halia boleh memberi kesan sebaliknya.

Hemofilia merupakan masalah genetik yang disebabkan oleh kehilangan atau kerosakan faktor VIII iaitu pembekuan protien.

Tanpa protien ini, darah tidak dapat membeku dengan baik. Luka kecil boleh menjadi pendarahan serius malah jika berlarutan boleh menyebabkan kematian.

3. Pengambilan ubat tertentu.

Halia merangsang penipisan darah serta mengurangkan tekanannya. Ia bagus untuk badan tetapi tidak bagi mereka yang sedang mengambil ubat-ubat untuk merawat penyakit tekanan darah tinggi atau kencing manis.

Apabila kandungan di dalam halia bergabung dengan anticaogulants, beta-blockers atau ubat insulin, ia mengurangkan kesan ubat-ubat ini pada badan.

4. Masalah kurang berat badan.

Pengambilan halia bagi mereka yang mengalami masalah kurang berat badan ini akan menyebabkan berat badan makin menyusut, keguguran rambut, ketidakstabilan haid dan mengganggu jisim otot.

Ia berlaku kerana halia mempunyai serat yang tinggi. Halia juga meningkatkan pH dalam perut dan merangsang sistem penghadaman.

Fungsi halia yang membantu pembakaran lemak serta mengurangkan selera makan turut menyebabkan berat badan semakin menyusut.

Oleh yang demikian, penggunaan halia meskipun memberi banyak manfaat kepada pengguna, ia perlulah dipastikan sama ada bersesuaian atau tidak. Sekiranya tidak berhati-hati, bimbang sihat yang diharap sakit yang mendapat.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *