Koleksi 55 Kata-Kata Semangat Untuk Bangkitkan Motivasi Anda


Tak semua perkara yang kita rancang menjadi. Ada masanya kita akan rasa down dan hilang motivasi. Di saat itu, kita akan mencari pelbagai cara dan hala tuju untuk memberikan semangat kempali kepada kita.

Salah satunya ialah menerusi kata-kata semangat yang diberikan oleh kawan atau saudara mara kita.

Kata-kata motivasi ini sangat berkuasa apabila digunakan dengan betul. Apa yang kita fikirkan, apa yang kita percaya, apa yang kita rasa semuanya bermula dan ditentukan oleh kita sendiri.

Hanya satu perkara yang anda ada kuasa sepenuhnya iaitu fikiran dan mindset anda. Dan inilah apa yang kata-kata semangat boleh bantu.

Kami telah kumpulkan kepada anda koleksi 50 kata-kata semangat untuk anda supaya anda boleh kawal pemikiran dan motivasi anda.

 

Koleksi Kata-kata Semangat Khas Buat Anda

1. Untuk Berjaya, Hanya 2 Perkara Yang Perlu Anda buat. Berhenti bercakap dan mulakan sesuatu

2. Orang yang gagal akan nampak kesusahan pada setiap peluang, manakala orang yang optimis akan nampak peluang dalam setiap kesusahan

3. Jangan biarkan apa yang berlaku semalam menghantui hidup anda hari ini

4. Anda belajar lebih banyak dengan kegagalam berbanding terus berjaya. Jangan biarkan kegagalan buat anda mengalah. Kegagalan membentuk jati diri anda

5. Kehidupan bukanlah berkisar tentang kekalahan anda, tetapi berkisar tentang apa usaha anda untuk bangun semula

6. Sekiranya anda bekerja untuk sesuatu yang anda betul-betul mahukan, ia tak akan buatkan anda tertekan.

7. Siapa yang betul-betul gila kerana berfikir dia boleh mengubah dunia, dialah orang yang akan mengubahnya.

8. Kegagalan tidak akan menjatuhkan anda sekiranya anda betul-betul nekad untuk berjaya

9. Manusia tidak di cipta oleh keadaan. Sebaliknya manusia yang mencipta keadaan.

10. Masa akan terus berlalu, apa yang penting ialah apa yang anda lakukan dengan masa yang ada.

[Baca juga : 12 Pilihan Corak Bunga Yang Cantik ]

11. Masa lalu tidak dapat di ubah. Masa depan di cipta pada hari ini.

12. Masa lebih berharga daripada wang. Anda boleh mencari lebih banyak wang tetapi anda tidak dapat mencari lebih banyak masa.

13. Matlamat ialah impian yang mempunyai tarikh untuk dicapai.

14. Matlamat jangka panjang akan membuatkan anda terus bertindak apabila berhadapan dengan kegagalan sementara.

15. Matlamat merupakan perkara yang anda sendiri pilih untuk diri anda.

16. Meja makan merupakan tempat utama untuk berkongsi idea. Berhati-hati dengan siapa yang anda makan.

17. Memandang rendah terhadap diri anda sendiri tidak membawa anda ke mana-mana.

18. Memiki banyak matlamat dalam satu-satu masa tidak membawa anda ke mana-mana.

19. Buat sajalah dengan berani. Tidak ada teknik betul atau salah. Cuma ada untung dan rugi. Buat dulu baru tahu.

20. Kawal nafsu berguru. Belajar dan terus buat satu persatu. Bukan belajar dan terus belajar sampai nipis poket kita itu.

21. Mulakan dengan langkah kanan. Mulakan langkah dengan berani. Kalau berani tak usahlah takut-takut lagi. Jika takut jangan berani-berani.

22. Gagal adalah guru paling jujur dalam hidup kita. Lebih baik gagal berkali-kali berbanding terus termakan puji. Gagal itu bukan mati. Gagal itu penghidup berkali-kali.

23. Bila sudah mula bisnes, usah toleh ke belakang lagi. Lihat apa yang ada di depan dengan pandangan luas. Lihat ke belakang hanya menyempitkan usaha dan menyakitkan kepala.

24. Mulut orang tak boleh tutup. Tak usah sakit otak fikir fasal apa orang cakap. Kita bukan berniaga untuk orang itu. Kita berniaga untuk semua orang yang menyokong kita.

25. Menyimpan bila buat untung dan berjimat bila bisnes sedang berkembang. Ramai orang lingkup dalam masa tiga tahun kerana tidak ada tunai di tangan, bukan kerana tidak pandai berjualan.

26. Bina hubungan dengan semua orang. Usah jadi orang bisnes yang sukar didekati. Orang yang berasa ‘senang’ dengan kita akan senang berurusan dengan kita. Satu senyuman, satu saham kita naik.

27. Tak usah berlawan-lawan dengan sesiapa. Kita tidak ada pesaing pun. Itu semua persepsi kita sahaja. Orang itu pun tak kenal siapa kita. Lebih baik fokus kepada usaha kita.

28. Mesti agresif setiap hari. Hasil kita bergantung kepada usaha kita. Rehat bila penat, bukan rehat bila berasa selesa. Biar demam, biar kurus cuping telinga. Momentum mesti selalu deras.

29. Terimalah hakikat bahawa setiap pilihan yang kita pilih akan datang bersama pakej penat lelah. Tenang sahaja hadapi semuanya.

30. Tuhan tidak berjanji siapa berniaga akan Kaya Raya. Tetapi Tuhan berkata, siapa yang bertawakkal kepadaNya pasti dicukupkan keperluannya.

[Baca juga : 15 Idea Kek Hari Jadi Yang Sedap Dan Cantik]

31. Buat sajalah dengan berani. Tidak ada teknik betul atau salah. Cuma ada untung dan rugi. Buat dulu baru tahu.

32. Kawal nafsu berguru. Belajar dan terus buat satu persatu. Bukan belajar dan terus belajar sampai nipis poket tu.

33. Mulakan dengan langkah kanan. Mulakan langkah dengan berani. Kalau berani tak usahlah takut-takut lagi. Jika takut jangan berani-berani.

34. Gagal adalah guru paling jujur dalam hidup kita. Lebih baik gagal berkali-kali berbanding terus termakan puji. Gagal itu bukan mati. Gagal itu penghidup berkali-kali.

35. Bila sudah mula bisnes, usah toleh ke belakang lagi. Lihat apa yang ada di depan dengan pandangan luas. Lihat ke belakang hanya menyempitkan usaha dan menyakitkan kepala.

36. Mulut orang tak boleh tutup. Tak usah sakit otak fikir fasal apa orang cakap. Kita bukan berniaga untuk orang itu. Kita berniaga untuk semua orang yang menyokong kita.

37. Menyimpan bila buat untung dan berjimat bila bisnes sedang berkembang. Ramai orang lingkup dalam masa tiga tahun kerana tidak ada tunai di tangan, bukan kerana tidak pandai berjualan.

38. Bina hubungan dengan semua orang. Usah jadi orang bisnes yang sukar didekati. Orang yang berasa ‘senang’ dengan kita akan senang berurusan dengan kita. Satu senyuman, satu saham kita naik.

39. Tak usah berlawan-lawan dengan sesiapa. Kita tidak ada pesaing pun. Itu semua persepsi kita sahaja. Orang itu pun tak kenal siapa kita. Lebih baik fokus kepada usaha kita.

40. Mesti agresif setiap hari. Hasil kita bergantung kepada usaha kita. Rehat bila penat, bukan rehat bila berasa selesa. Biar demam, biar kurus cuping telinga. Momentum mesti selalu deras.

41. Dikala hati sedang gundah gulana. Maka Ingatlah Allah! kerana dengan mengingati Allah, hati kita akan menjadi tenang

42. Jadikan yang tebal itu IMAN, yang nipis itu LIDAH, yang tajam itu AKAL, yang lembut itu HATI, yang ringan itu SOLAT, yang berat itu PAHALA, yang halus itu SUARA, yang luas itu ILMU, yang manis itu SENYUMAN .

43. Pursue something you think it deserves to be pursued. If there’s anything you think is hard to chase. Don’t go straight down his spirit. But we have to find a loop

44. Harapan bukanlah impian, tetapi sebuah jalan untuk membuat mimpi menjadi kenyataan

45. BAHAGIA tak perlu dicari. Ia akan datang sendiri cuma perlu TUNGGU dan SABAR

46. Comfort Zone is your worst enemy. Sebab bila kita dalam comfort zone. Kita tiada kemajuan, taknak membaca, taknak berubah. Sampai satu masa comfort zone ni akan makan diri kita balik.

47. Seburuk apapun masa lalumu, mereka telah berlalu. Berusaha yg terbaik saat ini tuk persiapkan masa depan yg lebih baik.

48. Jangan menunggu hari yang terbaik untuk melangkah kerana setiap hari sangatlah berharga

49. Allah adalah KEKUATAN, Untuk mencari KEKUATAN, carilah Allah

50. Jangan pernah melemahkan semangat diri sendiri..biar orang lain kata apa pun yang penting kita kena selalu bagi semangat pada diri..

51. Semuanya bermula dengan keputusan. Apa yang anda putuskan hari ini akan menentukan arah tuju hidup anda. Buatlah keputusan yang bijak

52. Tiada manusia yang berjaya dalam semua yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga ke akhir hayat.

53. Meminta maaf tak menjadikan kita hina, memberi maaf tidak menjadikan kita bangga, tapi ia akan menjadikan hidup kita lebih tenang dan bahagia

54. Terkadang lelah dan kecewa adalah harga yang harus kita bayar untuk membeli bahagia

55. Berlapang dadalah. Apapun yang terjadi dalam hidupmu pasti ada pelajaran yang tersembunyi buat diri kita muhasabah.


1 thought on “Koleksi 55 Kata-Kata Semangat Untuk Bangkitkan Motivasi Anda”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.